Duloxetine ofwel Cymbalta wordt gebruikt om depressie, angststoornis en angst te behandelen. Het wordt ook gebruikt voor pijn die wordt veroorzaakt door een zenuwbeschadiging dat wordt geassocieerd met diabetes (diabetische perifere neuropathie). Cymbalta wordt ook gebruikt voor fibromyalgie (spierpijn en stijfheid) en chronische (langdurige) pijn die gerelateerd is aan spieren en botten te behandelen. Cymbalta behoort tot een groep van geneesmiddelen bekend als selectieve serotonine en noradrenaline heropname remmers (SSRI). Van deze geneesmiddelen wordt gedacht dat ze werken door het verhogen van de activiteit van chemische serotonine en noradrenaline in de hersenen.
Cymbalta is alleen beschikbaar met een recept van je huisarts in de volgende toedieningsvormen:
• Capsule
• Capsule met vertraagde afgifte
Bij de beslissing om cymbalta te gebruiken, moeten de voordelen van het geneesmiddel worden afgewogen tegen de risico's. Dit is een beslissing die jij en je huisarts samen maken. Voor cymbalta, moet het volgende worden overwogen: laat het aan je huisarts weten als je ooit een ongewone of allergische reactie op dit medicijn of andere geneesmiddelen hebt. Vertel je huisarts ook nog over je andere soorten allergieën, zoals voor voedsel, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, of dieren. Voor niet-receptplichtige OTC producten, lees het etiket op de verpakking en bekijk de lijst met ingrediënten zorgvuldig. Oudere mensen kunnen gevoeliger zijn voor de effecten van cymbalta dan jongere volwassenen, en lopen meer kans op hyponatriëmie (laag natriumgehalte in het bloed) en een verhoogd risico op valpartijen, dat voorzichtigheid vereist bij ouderen die duloxetine nodig hebben.
Geneesmiddelinteracties tussen cymbalta en andere medicijnen:
Er zijn geneesmiddelen die niet samen worden gebruikt vanwege hun interacties tussen de geneesmiddelen die vervelende of zelfs gevaarlijke bijwerkingen kunnen veroorzaken. In andere gevallen kunnen er twee verschillende geneesmiddelen samen worden gebruikt, zelfs wanneer er een interactie zou optreden. In deze gevallen kan je huisarts de dosering van beide medicijnen verlagen, of andere voorzorgsmaatregelen nemen die nodig zijn om complicaties te voorkomen. Wanneer je dit geneesmiddel inneemt, is het vooral belangrijk dat je aan je huisarts weten welke medicijnen en kruidensupplementen je gebruikt.
Het gebruik van cymbalta met een van de volgende geneesmiddelen wordt absoluut niet aanbevolen. Je huisarts kan besluiten om je te behandelen met deze medicatie of een van de andere geneesmiddelen die je neemt te veranderen:
• Linezolid
• Methyleenblauwactieve
• Metoclopramide
• Fenelzine
• Procarbazine
• Rasagiline
• Selegiline
• Tranylcypromine
* Tijdens gebruik van cymbalta tabak gebruiken kan tevens tot bijwerkingen leiden.
Andere medische problemen:
De aanwezigheid van andere medische problemen kunnen het gebruik van cymbalta negatief beïnvloeden. Zorg ervoor dat je huisarts alles weet over andere medische problemen, met name:
• Alcoholmisbruik, of een geschiedenis van alcoholverslaving
• Ernstige nierziekte
• Leverziekte (waaronder cirrose) – Mag in het algemeen niet worden gebruikt bij patiënten met deze aandoeningen.
• Bipolaire stoornis (stemmingsstoornis met manie en depressie), of het risico op
• Bloedingen
• Diabetes (suikerziekte)
• Spijsverteringsproblemen
• Glaucoom (oogziekte)
• Hartziekte
• Hypertensie (hoge bloeddruk)
• Hyponatriëmie (laag natriumgehalte in het bloed)
• Manie, of een geschiedenis van
• Toevallen, of een geschiedenis van
• Problemen met urineren (bijvoorbeeld, urineretentie: ofwel een ophoping van urine in de blaas omdat de persoon niet meer kan plassen) – Gebruik van dit medicijn kan alleen met de nodige voorzichtigheid. Dit antidepressivum kan deze condities verergeren.
• Nierziekte – gebruik kan alleen met de nodige voorzichtigheid. Er kunnen vervelende effecten ontstaan ten gevolg van een langzamere verwijdering van cymbalta uit het lichaam.
Hoe kan ik cymbalta gebruiken?
Neem dit geneesmiddel alleen zoals aangegeven door je huisarts om er zoveel mogelijk van te profiteren. Neem er niet meer van, niet vaker en neem het niet voor een langere tijd dan je dokter heeft aanbevolen. Cymbalta wordt geleverd met een gebruiksaanwijzing en bijsluiter met alle bijwerkingen. Lees en volg de instructies nauwkeurig. Als je nog vragen hebt, stel ze aan je huisarts. Slik de vertraagde afgifte capsule in zijn geheel door, met of zonder voedsel. Kauw er niet op, en voorkom ook de capsule te pletten, of breken. Maak de capsule niet open om de inhoud op een levensmiddel of in vloeistoffen te strooien. Je moet dit geneesmiddel enkele weken gebruiken voordat je je beter begint te voelen. Houd het gebruik van het geneesmiddel goed in de gaten, zelfs als je voelt dat je er niet beter van wordt, en praat met je huisarts als je vragen hebt.
Cymbalta dosering:
De dosis van cymbalta is verschillend per persoon. Volg de aanwijzingen die je van je huisarts hebt gekregen of volg de stappen in de gebruiksaanwijzing en check de bijsluiter. De volgende informatie omvat alleen de gemiddelde doses van dit geneesmiddel. Als je dosis toch anders is, dan moet je de dosering niet veranderen, tenzij je huisarts je vertelt heeft om dat te doen. De hoeveelheid cymbalta is afhankelijk van de sterkte van het geneesmiddel. Ook het aantal doses dat je elke dag in moet nemen voor een gewenst effect, de toegestane tijd tussen de doses, en de lengte van de tijd dat je de medicijnen in moet nemen hangt af van het medische probleem waarvoor je de geneeskunde gebruikt:
• Voor orale doseringsvorm (vertraagde afgifte capsules):
◦ Voor de behandeling van angst:
◾ Volwassenen - Aanvankelijk 60 milligram (mg) eenmaal per dag. Sommige volwassenen kunnen beginnen bij 30 mg eenmaal per dag gedurende 1 week en vervolgens kan de dosering worden verhoogd naar 60 mg eenmaal daags, indien nodig. Je huisarts kan zo nodig je dosis verhogen. De dosis is gewoonlijk niet meer dan 120 mg per dag.
◾ Ouderen – Aanvankelijk 30 mg eenmaal daags gedurende 2 weken en vervolgens kan de dosering worden verhoogd naar 60 mg eenmaal daags. Je huisarts kan zo nodig je dosis verhogen. De dosis is gewoonlijk niet meer dan 120 mg per dag.
◾ Kinderen vanaf 7 jaar en ouder – Aanvankelijk 30 mg eenmaal daags gedurende 2 weken en vervolgens kan de dosering worden verhoogd naar 60 mg eenmaal daags, indien nodig. Je huisarts kan zo nodig je dosis verhogen. De dosis is gewoonlijk niet meer dan 120 mg per dag.
◾ Kinderen jonger dan 7 jaar – gebruik en de dosis moet worden bepaald door je huisarts.
◦ Voor de behandeling van chronische spierpijn:
◾ Volwassenen – 60 milligram (mg) eenmaal per dag. Sommige volwassenen kunnen beginnen bij 30 mg eenmaal per dag gedurende 1 week en vervolgens kan de dosering worden verhoogd naar 60 mg eenmaal daags.
◾ Kinderen – gebruik en de dosis moet worden bepaald door je huisarts.
◦ Voor de behandeling van depressie:
◾ Volwassenen - 40 milligram (mg) per dag (gegeven als 20 mg tweemaal per dag) en indien nodig kan het gebruik geleidelijk worden verhoogd naar 60 mg per dag (toegediend hetzij eenmaal daags of 30 mg tweemaal per dag). Je huisarts kan zo nodig je dosis verhogen. De dosis is gewoonlijk niet meer dan 120 mg per dag.
◾ Kinderen – gebruik en de dosis moet worden bepaald door je huisarts.
◦ Voor behandeling van diabetische perifere neuropathie:
◾ Volwassenen - 60 milligram (mg) eenmaal per dag.
◾ Kinderen – gebruik en de dosis moet worden bepaald door je huisarts.
◦ Voor de behandeling van fibromyalgie:
◾ Volwassenen 60 milligram (mg) eenmaal per dag. Sommige volwassenen kunnen beginnen bij 30 mg eenmaal per dag gedurende 1 week voordat de dosering wordt verhoogd naar 60 mg eenmaal daags.
◾ Kinderen – gebruik en de dosis moet worden bepaald door je huisarts.
Oh oh, cymbalta vergeten in te nemen, en nu?
Als je een dosis cymbalta vergeet om in te nemen, neem deze dan zo spoedig mogelijk. Als het echter bijna tijd is voor je volgende dosis, sla de gemiste dosis dan over en vervolg je normale doseringsschema. De dosis mag niet verdubbelen.
De opslagruimte van cymbalta:
Bewaar de medicijnen in een gesloten container bij kamertemperatuur, weg van warmte, vocht, bevriezing en direct licht. Houdt de medicijnen buiten het bereik van kinderen. Bewaar geen verouderde medicijnen die mogelijk over de datum zijn of medicijnen die je niet meer nodig hebt. Vraag je zorgverlener hoe je je moet ontdoen van alle geneesmiddelen die je niet meer gebruikt.
Voorzorgsmaatregelen bij gebruik van cymbalta:
Het is belangrijk dat je huisarts je vooruitgang controleert tijdens regelmatige bezoeken om veranderingen in je dosis mogelijk te maken en te helpen bij het voorkomen van eventuele ongewenste effecten. Gebruik absoluut geen Cymbalta als je monoamine oxidase (MAO) remmers hebt genomen, zoals bijvoorbeeld linezolid, methyleenblauw injectie, fenelzine (Nardil), selegiline (Eldepryl), of tranylcypromine (Parnate) in de laatste 2 weken voordat je wil starten met het medicijn. Zodra je stopt mag je ook niet beginnen met een MAO-remmer binnen 5 dagen na het stoppen van Cymbalta. Als je dat doet, kun je verwarring, agitatie, rusteloosheid, maag- of darmklachten, plotselinge hoge lichaamstemperatuur, een extreem hoge bloeddruk, of ernstige convulsies (stuipen / stuiptrekkingen) ontwikkelen.
Duloxetine kan leiden tot abnormaal gedrag, opgewonden, of prikkelbaar worden. Het kan ook leiden tot suïcidale gedachten en neigingen bij een aantal mensen of om nog depressiever te worden. Sommige mensen kunnen moeite hebben met slapen, snel boos worden door een kort lontje, worden energiek, of starten met roekeloos te handelen. Als jij, je geliefden of je psycholoog deze ongewenste effecten opmerkt, vertel het dan meteen aan je huisarts. Laat de huisarts weten als jij of iemand in je familie een bipolaire stoornis (manische-depressie) heeft of heeft geprobeerd om zelfmoord te plegen. De medicatie kan tevens ernstige leverproblemen veroorzaken. Als je last krijgt van symptomen zoals donkere urine, algemene vermoeidheid en zwakte, licht-gekleurde ontlasting, misselijkheid, overgeven en braken, maagpijn rechtsboven, of gele ogen en de huid, neem dan meteen contact op met je huisarts.
Zorg ervoor dat je huisarts weet welke andere geneesmiddelen je gebruikt. Duloxetine kan ernstige aandoeningen veroorzaken genaamd serotoninesyndroom of maligne neurolepticasyndroom (NMS) – achtige reacties indien het wordt genomen met bepaalde geneesmiddelen zoals buspiron (Buspar), fentanyl (Abstral, Durogesic), lithium, tryptofaan , sint-janskruid, en met pijn verzachtende geneesmiddelen zoals bijvoorbeeld tramadol, sumatriptan, zolmitriptan (Zomig) of rizatriptan (Maxalt). Controleer ook eerst bij je huisarts of het oké is voordat je andere geneesmiddelen gebruikt nadat je eenmaal bent begonnen met het slikken van cymbalta.
Dit geneesmiddel kan het risico op bloedingen verhogen. Zorg ervoor dat je huisarts weet welke andere geneesmiddelen je gebruikt die het bloed verdunnen, zoals aspirine, NSAID pijnstillers (bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen, Advil, Aleve, Celebrex (Celecoxib) of warfarine. Tijdens de behandeling met dit geneesmiddel kunnen er ernstige huidreacties optreden. Neem meteen contact op met je huisarts als je last krijgt van blaarvorming, schilferende of tedere huid, rode huid laesies, ernstige acne of huiduitslag, blaren of zweren op de huid, of koorts of rillingen tijdens het gebruik van cymbalta. Nadat je bent begonnen met cymbalta, stop dan niet plotseling met het innemen van de medicatie zonder dat eerst aan je huisarts kenbaar te maken. Als je de opdracht hebt gekregen om te stoppen met Cymbalta, vraag je huisarts hoe je de dosis langzaam kan afbouwen. Dit zal de kans op ontwenningsverschijnselen, zoals duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn, overgeven, overmatig zweten, prikkelbaarheid, nachtmerries, of prikkelend of tintelend gevoel verminderen. Dit geneesmiddel kan invloed hebben op de bloedsuikerspiegel. Als je diabeet bent en een veranderingen in de resultaten van je bloed of urine suiker opmerkt, bel dan meteen naar je huisarts.
Duloxetine kan ertoe leiden dat sommige mensen duizelig worden of wazig zien. Zorg ervoor dat je weet hoe je op dit geneesmiddel reageert voordat je gaat autorijden, machines gaat besturen, of iets anders dat gevaarlijk zou kunnen zijn als je niet alert of in staat bent om duidelijk te zien. Je kan je ook licht in je hoofd voelen, of je kan vallen of flauwvallen bij het plotseling opstaan vanuit een liggende of zittende houding, dus sta langzaam op. Als je last hebt van deze symptomen of als ze je weerhouden van het doen van je dagelijkse activiteiten, vertel het dan meteen aan je huisarts.
Je moet je bloeddruk meten vóór het begin van dit geneesmiddel en terwijl je het gebruikt. Als je een wijziging in je aanbevolen bloeddruk opmerkt, bel dan meteen je huisarts. Als je hier vragen over hebt, raadpleeg dan je huisarts.
Hyponatriëmie (laag natriumgehalte in het bloed) kan optreden door gebruik van dit geneesmiddel. Neem meteen contact op met je huisarts als je verwarring, concentratieproblemen, hoofdpijn, problemen met het geheugen, zwakte en wankelen tijdens lopen ervaart.
Bijwerkingen van Cymbalta:
Neem onmiddellijk contact op met je huisarts als één van de volgende bijwerkingen optreden na gebruik van cymbalta:
• buik- of maagpijn
• uitslag
• blindheid
• blaren, schilferende of gevoelige huid
• wazig zicht
• verandering van bewustzijn
• rillingen
• klei-gekleurde ontlasting
• koud zweet
• verwarring
• krampen
• donkere urine
• verminderde urineproductie
• verminderd gezichtsvermogen
• moeilijk slikken
• duizeligheid, flauwvallen, of duizeligheid bij het plotseling opstaan vanuit een liggende of zittende positie
• oogpijn
• flauwte
• snelle of onregelmatige hartslag, hartkloppingen
• algemene vermoeidheid of zwakte
• netelroos of striemen, jeuk of huiduitslag
• zwellingen, of opgezwollen oogleden en opgezette gebieden rond de ogen, het gezicht, de lippen, of de tong
• toegenomen dorst – veel drinken
• gewrichtspijn of spierpijn
• grote zwelling op het gezicht, de oogleden, lippen, tong, keel, handen, benen, voeten of geslachtsorganen
• licht gekleurde ontlasting
• verlies van bewustzijn
• rode huid laesies, vaak met een paars centrum
• rode, geïrriteerde ogen
• rode of geïrriteerde huid
• wonden, zweren, of witte vlekken in de mond of op de lippen
• opgezwollen gezicht, enkels, of handen
• scheurende huid
• beklemming / druk op de borst
• onaangename ademgeur
• maagpijn rechterkant boven
• bloed braken / overgeven
• gele ogen en huid (geelzucht)
Zoek onmiddellijk noodhulp als een van de volgende symptomen van overdosering optreden:
Symptomen van een overdosis:
• agitatie
• diarree
• koorts
• verlies van controle over de blaas
• spierspasmen of schokken van alle ledematen
• overactieve reflexen
• slechte coördinatie
• rusteloosheid
• rillingen
• slaperigheid of ongebruikelijke slaperigheid
• plotseling verlies van bewustzijn
• ernstig zweten / transpireren
• praten of handelen met spanningen die je niet onder controle kan houden
• trillen of beven
• spiertrekkingen / tremoren
• ongewone vermoeidheid of zwakte
• braken / overgeven
Sommige bijwerkingen die optreden hebben vaak geen medische aandacht nodig. Deze bijwerkingen kunnen verdwijnen tijdens de behandeling als je lichaam zich aanpast aan het geneesmiddel (gewenning) hierbij komt ook meteen het gevaar van verslaving kijken, cymbalta is net als alle andere antidepressiva wel degelijk verslavend. Je huisarts kan je vertellen over manieren om een aantal van deze bijwerkingen te voorkomen of verminderen. Neem contact op met je huisarts als een van de volgende bijwerkingen steeds maar weer blijven optreden of hinderlijk voor je zijn, of als je nog vragen hebt over hen:
• pijn in het lichaam
• hoesten
• moeite met de stoelgang (ontlasting)
• droge mond
• vaak plassen
• hoofdpijn
• gebrek aan of verlies van kracht
• verlies van eetlust
• stemverlies
• spierpijn
• misselijkheid
• slaperigheid of ongebruikelijke slaperigheid
• niezen
• keelpijn
• verstopte neus of loopneus
• verhoogde transpiratie
• moeite met slapen
• gewichtsverlies
• abnormaal orgasme
• zuur of zure maag
• boeren / oprispingen
• brandend gevoel, kriebels, jeuk, gevoelloosheid, speldenprikken, of tintelingen
• verandering in de smaak
• verandering of probleem met de afvoer van sperma
• verminderde interesse in seks
• moeite met bewegen
• gevoel van warmte of roodheid in het gezicht, nek, armen, en af en toe, borst
• brandend maagzuur
• impotentie, het onvermogen om een erectie te kunnen krijgen of te houden
• indigestie, ophoping van voedsel in de maag (lichaam staakt)
• gewrichtspijn
• langer dan normaal de tijd nodig om sperma te ejaculeren
• dunne ontlasting
• verlies in seksuele vermogen, verlangen, rijden in een auto, of de prestaties van het autorijden
• verlies van smaak
• spierpijn of kramp
• Spierstijfheid
• Trillende benen, armen, handen of voeten
• maagklachten
• plotseling zweten
• opgezwollen gewrichten
• trillen of beven van de handen of voeten
Er zijn ook nog andere bijwerkingen die niet in deze lijst werden genoemd die zich voor kunnen doen bij sommige mensen die de medicatie gebruiken. Als je nog andere ongewenste effecten merkt, neem dan contact op met je zorgverlener.