Vraag een willekeurige man of vrouw op straat of ze Facebook kennen en iedereen zal er minstens ooit gehoord van hebben of het zelfs gebruiken. Facebook (vertaald naar gezichtenboek) is een online platform waar mensen met elkaar kunnen praten en media kunnen delen. Dit online platform wordt ook wel “social media” genoemd. Het is tegenwoordig een echte hype, mensen hebben de neiging om direct te vragen: “Wat is jouw Facebook? Dan kunnen we elkaar toevoegen en vrienden worden” terwijl ze nog niet eens weten of je het grootschalige medium wel kent.
Facebook laat leden een eigen pagina maken die aan hun account is gekoppeld. Je kan onder andere tekst toevoegen, links toevoegen, YouTube filmpjes toevoegen, en de kleuren van de pagina en tekst aanpassen. Je kan er dus een pagina maken die je helemaal zelf hebt gemaakt en uniek is. Het fijne van Facebook is dat als je iets te melden hebt je dit meteen aan iedereen kan laten weten in plaats van een voor een telkens het verhaal te moeten herhalen wat erg vermoeiend kan zijn.
Zoals de bovenstaande twee alinea's luiden, zou het lijken alsof je maar beter meteen een account aan kunt maken omdat het noodzakelijk lijkt en fijn werkt. Echter blijkt uit de echte wereld dat er niets minder waar is. Deze pagina is er niet voor bedoeld om je te ontmoedigen om social media te gebruiken, het is gewoon belangrijk dat je weet wat je wel en niet moet doen op websites zoals Facebook. Hier volgen wat voorbeelden van waarom je moet uitkijken met Facebook, en wat je in het vervolg niet moet doen:
1. Bob heeft een mooie Ferrari. Hij heeft er heel zijn leven hard voor gewerkt en rijdt dan ook zwaar verdient rond in zijn mooie auto. Op zijn Facebook plaatst hij wekelijks foto's en video's die hij heeft gemaakt van zijn exotische voertuig. Dan begint de zomer, en Bob heeft plannen om naar Curaçao op vakantie te gaan. Hij boekt de vakantie en over 1 maand is het al zover: 2 weekjes weg naar Curaçao! Hij plaatst dit op zijn Facebook: Yes! Nog een maandje en dan ben ik er weg van.
Een maand later, een dag voordat het vliegtuig vertrekt laat Bob nog even via Facebook weten hoe hij heeft uitgekeken naar de vakantie en dat het morgen eindelijk zover is. De volgende dag heeft Bob door alle hectiek geen tijd gehad om iets op zijn Facebook te plaatsen, en komt aan bij zijn luxe resort aan het strand in Curaçao Nadat alle bagage is uitgepakt maakt Bob foto's van het mooie resort en zet dit op zijn Facebook. Vrienden van hem liken het bericht en zeggen tegen hem: tot over twee weken! Dit lijkt allemaal onschuldig, maar wat Bob, zijn vrienden en jij niet weten is dat er al die tijd een inbreker mee heeft staan loeren op de Facebook pagina. Bob heeft uitgekeken naar Curaçao, maar de inbreker heeft uitgekeken naar de dag dat Bob een paar dagen weg is.
Je kan het vast al raden... eenmaal terug is er bij hem ingebroken. Zijn autosleutels – die hij niet verstandig bij betrouwbare personen zoals zijn ouders, familie heeft achtergelaten – laten nog in het nachtkastje. Die zijn nu verdwenen, inclusief de auto. Dit soort dingen komen regelmatig voor. Wees waakzaam over het signaal dat je Facebook naar inbrekers uitzend! Het zijn niet alleen auto's die via deze weg worden gestolen. Kijk ook uit met het plaatsen van informatie over je nieuwe meubels, dure inboedel, of alles met waarde wat aantrekkelijk voor criminelen is.
*Maak bij voorkeur je account privé (afgeschermd van vreemden) zodat niet jan en alleman met je mee kan kijken.
2. Maartje wordt Vrijdag s' ochtends wakker en voelt zich niet zo lekker. Ze moet vandaag eigenlijk werken, maar ze besluit zichzelf ziek te melden omdat ze zich helemaal niet fit voelt. Ze denkt bij haarzelf: “ik heb vanavond eigenlijk plannen gemaakt om te stappen, maar aangezien ik me niet lekker voel zal ik even kijken hoe ik de dag door kom en vanavond kijken hoe ik me dan voel.“ Vervolgens wordt het avond en begint Maartje op te knappen. Ze voelt zich nog niet fit maar wel in staat om nu toch iets te ondernemen. Ze besluit toch te gaan stappen. De volgende dag wordt ze – zonder kater, want ze was niet lekker en heeft daarom geen alcohol gedronken – wakker en bekijkt de foto's van gister op haar telefoon. Het was een gezellige avond, en er staan een paar grappige foto's tussen die ze op haar Facebook moet plaatsen.
Voel jij de bui al hangen? Dit is echt een veelvoorkomend probleem. Collega's zien de foto's van de avond op de dag dat zij heeft ziekgemeld, en de argwaan begint er vanaf te druipen. Zelf zou ik nooit ziekmelden en alsnog uitgaan, ik vind het eigenlijk niet kunnen, ziekmelding en later op de dag nog iets actiefs doen. Al is het maar om dit soort situaties te voorkomen. Maar er zijn zat mensen die wel gaan stappen als ze zich opgeknapt voelen na een zieke dag thuis. Dit resulteert vaak in roddelen en in het ergste geval verliest te betrokken persoon zijn of haar baan, dankzij Facebook!
3. Kijk uit met wat je manier van typen naar anderen uitstraalt. Dingen die je typt kunnen bij andere mensen heel anders overkomen dan was bedoeld. Sites als Facebook en Twitter zijn paradijzen van ruzies. Ben je het ergens niet mee eens? Houdt het netjes en blijf ten alle tijden beleefd. Wordt je ineens door iemand uitgelachen, of zelfs uitgescholden? Ga hier niet in mee, laat de persoon via privébericht weten dat je er niet van gediend bent met het vriendelijke verzoek om het bericht te verwijderen. Soms kunnen mensen zover gaan dat je gebruik kan maken van je rechtsbijstand of een andere type advocaat. Doe niet mee met ruzies. Mocht je boos zijn om iets dat iemand over je schrijft, wees niet boos en vraag vriendelijk via PM om het bericht te verwijderen.
Als je niet wilt dat iemand over je schrijft, wordt dan geen lid van social media websites. Echt, het is tegenwoordig de beste manier om minder snel ruzie te krijgen. Niet alleen vreemden kunnen flink tekeer gaan tegen elkaar, maar Facebook breekt ook vriendschappen, relaties en contracten. Als je Facebook gebruikt, gebruik het dan goed door verstandig ermee om te gaan en niet zomaar van alles en nog wat te typen.
4. Blijf je alsmaar werkloos? Dan komt dat wellicht door wat je allemaal op je Facebook pagina hebt staan. Niet alleen moet je uitkijken met dingen die je op Facebook zet, maar ook dingen die je in het algemeen op internet plaatst. Meer dan driekwart van de werkgevers Googelen naar sollicitanten en werknemers. Google maar eens op je naam en woonplaats, misschien sta je gek te kijken van wat er allemaal naar boven komt.
Hoe voor de hand liggend ook: vermijd het plaatsen van obscene foto's, filmpjes, teksten, reacties, en soms zelf likes! Kijk gewoon uit met iedere actie die je doet en houd ten alle tijden in gedachten dat je baas of toekomstige baas dit dan ook ziet. Dit is ook de reden waarom je niet op forums je echte voornaam en achternaam en/of woonplaats moet achterlaten of gebruiken in je gebruikersnaam. Blijf zo anoniem mogelijk, en zodra je op social media zit waar je als jij lid bent wees dan gewaarschuwd over wat je doet en zegt.
5. Praat nooit over anderen zonder hun toestemming om te voorkomen dat je onenigheid of meningsverschillen krijgt. Hetzelfde geldt voor het plaatsen van filmpjes en foto's waarin anderen te zien zijn. Dit kan jouw of hun carrière schaden.
6. Onderzoek wie er vrienden worden van je Facebook account. Als je zomaar iedereen die jouw toevoegt ook maar toevoegt dan heb je voordat je het weet spammende accounts, ongewenste mensen/accounts of andere louche accounts als vriend toegevoegd, en dat wil je niet.
7. Debby en Linda zijn beste vriendinnen van elkaar. Ze kennen elkaar al meer dan een decennium en spreken vaak af om iets leuks te gaan doen. Ze hebben allebei een eigen Facebook account. Op een dag krijgt Debby een rare e-mail en ze klikt op de link in het bericht. Ze weet niet dat ze een computervirus heeft opgelopen door op die link in de e-mail te klikken. Het virus kan vervolgens op haar Facebook account inloggen (vanaf dit punt is haar Facebook gehackt), en stuurt het computervirus naar al haar vrienden een privébericht met de tekst: Kijk eens, ik vond deze website en wilde het eventjes met je delen... dit is een geautomatiseerd proces. Vervolgens komt Linda online op Facebook en checkt ze haar privéberichten Ze ziet het bericht van Debby die een link geeft en omdat het haar beste vriendin is zal het wel iets grappigs zijn. Ze klikt op de link en het virus wordt vervolgens ook op haar computer geïnstalleerd.
Op deze manier blijven computervirussen zich verspreiden en kopiëren Kijk altijd uit met e-mails, dat weet iedereen onderhand wel... maar wat veel mensen niet weten: kijk vooral uit met louche privéberichten, ook al komen ze van beste vrienden af. Hun computer zou geïnfecteerd kunnen zijn. Als je een bericht niet vertrouwd, vraag dan altijd aan de persoon of dit zijn of haar bericht was.
8. Helaas pindakaas, pesten via Facebook komt heel vaak voor. Veel te vaak. Mocht je er last van hebben of iemand kennen die het ondergaat? Pesten, smaad of laster liggen heel dicht bij elkaar. Smaad en laster zijn strafbaar, praat met een advocaat over je probleem. Het is mogelijk om via Facebook een lp-adres te achterhalen. Bij een strafbaar feit speelt dit de cruciale rol. Meestal kan je gratis advies krijgen van een advocatenkantoor. Ga nooit terugvechten, want dan zou het ook geen pesten meer zijn. Hoe moeilijk het soms ook lijkt, negeer het gewoon en ga achter de schermen stappen ondernemen.
9. Kijk uit met mensen die je niet kent! Iemand die je in het echt nog nooit hebt gezien maar al een lange tijd bevriend met je is via social media zou een verkoper kunnen zijn. Vooral als de persoon je op slinkse wijze dingen aan probeert te smeren, ontvriend de persoon dan direct. Het zal je vriendenlijst schoon houden van verkopers en wanneer je vrienden jouw vrienden toevoegen dan zullen ze niet ook te maken krijgen met de persoon die er alleen maar op uit is om geld te verdienen.
10. Mocht je iemand via Facebook hebben leren kennen, en je wilt deze persoon dan eindelijk eens in het echt ontmoeten? Het is altijd goed om je vriendenkring uit te breiden. Wel adviseer ik je om constant bij het ontmoeten van een nieuw persoon de eerste keer af te spreken op een drukbezochte openbare plaats. Dit voorkomt gevaarlijke situaties en het kan voor jouw als zowel de persoon wat minder oncomfortabel zijn.
Aan het eind van de dag ben jij degene die beslist of je wel of geen Facebook pagina zal beheren. Ik hou je niet tegen, maar wees alert als het om je internetgedrag gaat. Als je ervoor kan zorgen dat je op geen enkele manier kwetsbaar bent, dan kan je veilig gebruikmaken van Facebook en zijn voordelen. Enkele tips om ervoor te zorgen dat Facebook je niet duur komt te staan:
Als je ergens op wil reageren, wacht even een paar minuten. Echt, het werkt!
Wees verstandig en gebruik geen Facebook onder invloed van alcohol, of ten minste niet reageren wanneer je alcohol hebt gedronken.
Voordat je de directeur van het bedrijf waar je werkt als vriend toevoegt, denk na of dit wel een verstandige keuze is.
Ga nooit lopen ruziën via Facebook, Twitter, Whatsapp en alle overige vormen van tekst messaging. Bel elkaar op, ga bij elkaar langs of gebruik ten minste voicechat in plaats van tekstchat.
Alle wetten en regels die in ons land gelden, gelden ook op Facebook. Hou daar rekening mee.
Blijf voor informatie zoeken altijd Google gebruiken, want slechts dan heb je de grootste kans om achter de waarheid te komen.
Er zijn veel leuke gratis spelletjes via Facebook te spelen. Het lijkt allemaal mooier dan het daadwerkelijk is. Er zit een addertje onder het gras. En dat is dat ze alsnog geld verdienen door jouw de mogelijkheid te geven om credits of bepaalde extra opties bij te kopen. Een kleine investering is niet verkeerd, maar de spelletjes nodigen uit om vaker bij te kopen, en dat nodigt uit voor gokverslaving. Als je spellen speelt, doe het met mate! Ook voor je tijd!
In de loop der jaren zijn velen van ons gaan houden van Facebook en brengen ongekende hoeveelheden tijd door op de meest populaire social networking site van de wereld. Maar zelfs anno nu is het de moeite waard na te denken over onze veiligheid op Facebook en het nemen van een paar stappen om ervoor te zorgen dat we niet meer informatie weggeven dan we willen.
Neem een kijkje in de volgende top 10 met tips om veilig op Facebook te blijven, en vergeet niet om deze tips met je vrienden en familie te delen!
1. Denk na over wie je toevoegt
Vergeet niet dat als je een vriendenverzoek accepteerd je je nieuwe vriend toegang gunt tot veel informatie. Dit omvat, berichten, foto's, berichten en alle achtergrondinformatie die je schrijft over jezelf. Je kan op elk gewenst moment vrienden verwijderen, dus misschien is het tijd om je lijst te vernieuwen en te denken over wie je echt wilt toegang tot je gegevens wil gunnen.
2. Controleer uw instellingen
Onlangs veranderde Facebook de standaard privacy-instelling om informatie openbaar te delen. Het is de moeite waard om wat tijd te nemen door je instellingen te bladeren en passen waar nodig; je kan op dit moment meer delen dan je van plan was. Je hebt zelfs de mogelijkheid om 'profielen te beperken' voor de mensen die je niet wilt dat ze toegang tot je persoonlijke informatie kunnen hebben. Het is aan jouw hoe je deze instellingen wilt gebruiken, dus het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen naar een profiel dat geschikt is voor jouw om te maken!
3. Waarom ben je op Facebook?
Vraag jezelf af wat je wilt bereiken met je profiel. Is het alleen maar om foto's te delen? of in contact blijven met mensen? of zelfs om links en updates van je activiteiten te delen? Soms is het beter om te bezuinigen op wat er op je profiel te zien is; dit omvat ook het koppelen van applicaties die ook veel van je gegevens kunnen zien. Je kunt altijd opties toevoegen of weer verwijderen als je wil, dus als je behoeften veranderen, moet je profiel dat ook.
4. Wees slim over je wachtwoord
Probeer niet dezelfde wachtwoorden te gebruiken op al je accounts op verschillende websites. Gebruik een lang wachtwoord (7+ tekens) en gebruik daarbij ook letters. Het minst geraden wachtwoord is een niet bestaand woord met letters en cijfers en eventueel speciale tekens.
5. Wees je bewust van de locatie waar je je aanmeldt
Controleer of de computer waarop je je aanmeldt je e-mailadres en wachtwoord niet opslaat. Het lijkt eenvoudig, maar vaak is het makkelijk om per ongeluk “ja” te kiezen dat het wordt onthouden. Zorg ervoor dat je de juiste privacy instellingen van je browser kiest.
6. Wees voorzichtig met wat je zegt
Zorg ervoor dat wat je zegt in statusupdates en reacties iets is waar je comfortabel mee zou zijn als deze te zien zou zijn op de voorpagina van een krant. Zodra je het bericht online hebt gezet, kan iedereen die het ziet het kopiëren en elders posten, of actie ondernemen op basis ervan. Wil je echt dat iedereen weet dat je vanavond helemaal alleen bent of weggaat en volgende week weer thuis zal zijn?
7. Kijk uit voor phishing aanvallen
In het afgelopen jaar zijn er vele pogingen geweest om gebruikersnamen en wachtwoorden te stelen door gebruikers in de val te lokken met valse e-mails van Facebook. Open nooit e-mails in links waarin je wordt gevraagd om te klikken om je wachtwoord te resetten. Ga altijd direct naar Facebook - als er een probleem is, zal Facebook je op de hoogte stellen. Dezelfde regel geldt voor vrijwel alle soorten e-mails die je kan ontvangen. Krijg je een e-mail van wat lijkt op “je bank” of heb je een e-mail ontvangen van een onbekend persoon met de vraag om iets te doen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk te maken met een phishing aanval.
8. Neem onmiddellijk actie
Als vrienden beginnen met het ontvangen van spam van jouw of er verschijnen berichten op jouw account die je niet zelf hebt geschreven, dan kan je account zijn gehackt door een hacker. Als je denkt dat dit gebeurd is, wijzig dan onmiddellijk je wachtwoord! Als je niet kan inloggen op je account, ga naar de Help link onderaan de Facebook pagina en klik op Beveiliging om Facebook te informeren over wat er is gebeurd op je account.
9. Bescherm je mobiele apparaat
Wees bewust over degenen die misschien toegang tot je mobiele telefoon hebben. Veel telefoons hebben tegenwoordig apps die je aansluiten op vele social networking sites zoals Facebook. Daarom, als je deze apps gebruikt, zorg ervoor dat je van hen uitlogt als je niet langer gebruik ervan maakt.
10. Controleer op verdachte activiteiten
Kijk uit voor verdachte activiteiten op je pagina, Niews Feed en Facebook Inbox. Klik nooit, maar dan ook nooit op verdachte links. Ze kunnen vaak verleidelijk lijken, bijvoorbeeld "Hé kom es kijken naar mijn liefdadigheid foto's op mijn site." Voordat je klikt, ben je geneigd om te klikken omdat het verleidelijk oogt. Bij twijfel, klik er niet op. Het kan ook helpen om een link te Googelen, als de website verdacht blijkt te zijn dan krijg je dit meestal te zien in de zoekresultaten.
Zodra je nieuw bent bij Facebook en een eigen account aan wilt maken, vul dan de registratiedetails in maar hou alle dingen op deze pagina goed in je achterhoofd! Het begint al bij het aanmaken van een profiel/gebruikersnaam.
*Als het kwaad al is geschied en je een naam hebt gekozen die eigenlijk niet door de beugel kan – denk aan de mensen die naar je Facebooken zoals je baas, collega's of klanten wanneer je een eigen bedrijfspagina heb – dan kan je je Facebook naam veranderen. Let op: als je meer dan 200 likes hebt kan je de naam niet zo eenvoudig meer wijzigen.
Facebook account verwijderen doe je zo het snelst:
1. Koppelingen verwijderen. Indien je dit niet doet wordt het account weer geactiveerd zodra je inlogt op de websites waar je nog koppelingen op actief hebt staan.
2. Als je een back-up van al je berichten en foto's wilt maken, klik dan op Facebook settings en klik vervolgens op “kopie downloaden”
3. Ga dan naar mijn account verwijderen
4. Klik op “versturen”
5. Klik op “OK”
Zodra je deze stappen hebt uitgevoerd wordt je account na twee weken definitief verwijderd. Het is belangrijk om tussendoor niet meer in te loggen want dan wordt je account weer geactiveerd en kan je het hele riedeltje weer opnieuw uitvoeren.
Zoals bij elke online activiteit: wees slim, bewust, en wees vooral voorzichtig, en je kunt op Facebook net zo veilig blijven als ergens anders. Zorg voor een goede beveiliging op je computer door middel van een antivirusprogramma zoals uitgelegd in mijn andere artikel, denk goed na voordat je op versturen klikt, en schrijf het hoe je het zou willen hebben als het op de voorpagina van de krant zou staan. Ik heb geen Facebook. Maar als je toch gebruik wilt maken van Facebook weet je nou in ieder geval wat je wel en beter niet kunt doen. Ik wens je hoe dan ook veel plezier op Facebook.