Re: Pijn in de borstbeen

Nieuw berichtdoor Boukje » zo 11 sep 2016 21:06

Het gevoel van plotselinge pijn in het borstbeen door stress kan een beangstigende ervaring zijn.

Wanneer je een plotselinge pijn in het midden van je borst te ervaren, kan je eerste gedachte de mogelijkheid zijn dat het een hartaanval is. Het is vaak moeilijk om te zeggen of de pijn die je voelt een ernstige en mogelijk levensbedreigende oorzaak heeft of als het door iets minder ernstig wordt veroorzaakt, zoals stress of indigestie.

De volgende aandoeningen zijn enkele van de mogelijke oorzaken van pijn op de borst:
• Hartaanval
• Angina pectoris
• Longembolie
• Aortadissectie
• Longontsteking met pleuritis
• Costochrondritis
• Pijn in de borstwand

Bij elk type van pijn op de borst is de beste manier van handelen 112 bellen of om onmiddellijk naar een ziekenhuis te worden gebracht. Mocht je bellen, dan is het verstandig om de deur alvast op een kiertje te zetten voor zodra de hulpdiensten arriveren.

Plotselinge pijn in het borstbeen door stress:
Stress is vaak de oorzaak van de plotselinge pijn in het borstbeen, die in het centrum van je borst is gelegen. Het borstbeen is een platte lange bot dat wordt aangesloten op je ribben met het kraakbeen van de ribben. Het borstbeen en de ribben van de ribbenkast beschermen je hart en longen.

Twee medische condities die kunnen leiden tot het ontstaan ​​van plotselinge pijn in het gebied van het borstbeen en worden veroorzaakt door stress zijn angina pectoris en costochondritis.

Angina pectoris:
Angina pectoris (pijn op de borst) wordt over het algemeen angina genoemd, en treedt op wanneer er een verminderde bloedstroming naar het hart is. Wanneer mensen angina ervaren, voelen ze vaak een plotselinge pijn in het midden van hun borst. De pijn begint net achter het borstbeen of is gecentreerd net links van het borstbeen. Afhankelijk van de persoon kan de pijn aanvoelen als een zeer vervelend gevoel of alsof er een strakke band om de borst heen zit.

Angina wordt meestal veroorzaakt door atherosclerose, een opbouw van vetafzettingen die de slagaders dikker maken en gedeeltelijk of volledig worden geblokkeerd. De blokkering vermindert de bloedstroom naar het hart en het vermindert de toevoer van zuurstof.

Oorzaken van angina zijn:
• Spanning / stress
• Lichaamsbeweging
• Extreem koude temperaturen
• Het eten van een grote zware maaltijd

Drie verschillende soorten Angina:
• Stabiele Angina

Stabiele angina is een terugkerend en aanhoudende pijn op de borst dat optreedt bij fysieke inspanning of wanneer je ernstige stress of angst ondervindt. Dit type angina pectoris wordt veroorzaakt doordat het hart harder moet werken. Als je stabiele angina hebt en een plotselinge, nieuwe of andere vorm van pijn op de borst ervaart of een verandering in het patroon van de pijn, kan het een voorteken zijn van een mogelijke dreigende hartaanval.

• Instabiele angina

Instabiele angina kan optreden wanneer je hart in rust is. Dit type angina heeft geen patroon en kan op elk moment gebeuren. Typisch zijn de symptomen van instabiele angina ernstiger met langer durende pijn.

• Prinzmetal angina pectoris

Deze variant van angina kan op elk moment gebeuren en wordt veroorzaakt door een plotselinge spasme van een slagader die een tijdelijke afsluiting van een of meer kransslagaders van het hart veroorzaakt door een krampachtige samentrekking (vaatspasme). Dit type angina pectoris komt vaker voor in de vroege uren van de ochtend.

Costochrondritis:
Een ontsteking van het kraakbeen van de ribben dat de ribben met het borstbeen verbindt, costochondritis, veroorzaakt vaak scherpe plotselinge pijn in het gewricht waar het borstbeen en de ribben aansluiten. Hoewel de oorzaak van costochondritis meestal onbekend is, is het bekend dat stress vaak de oorzaak van de aandoening is en deze verergert.

Extra namen van costochondritis zijn onder meer:
• Pijn in de borstwand
• Syndroom van Tietze – wanneer er zwelling aanwezig is met de pijn

Stress en pijn op de borst:
Een stressvolle gebeurtenis dat een acute stress respons veroorzaakt of stress op de lange termijn leidt tot chronische stress als zowel tot een vecht- of vluchtreactie van het lichaam. Het veroorzaakt veel lichamelijke en fysiologische veranderingen in het lichaam, met inbegrip van pijn op de borst.

De fysische veranderingen die optreden zijn de contracties en aanscherping van de spieren, een toename van ademhaling en een toename van het hartritme. Deze veranderingen veroorzaken vaak een plotselinge pijn in het borstbeen door stress. Het leren van methoden en technieken om stress te verminderen zal helpen om je algehele stress niveau te verlagen.

Boukje
 
Berichten: 1
Geregistreerd: zo 11 sep 2016 19:52


Keer terug naar Angstaanvallen en paniekaanvallen

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Google [Bot] en 1 gast

cron