Re: Wat is het verschil tussen angst en een fobie?

Nieuw berichtdoor Mart » vr 25 okt 2013 18:00

Hoi Victoria,

Angsten en fobieën zijn inderdaad niet hetzelfde.

Angst: Angst is een natuurlijke reactie van het lichaam (instinct) op gevaarlijke situaties, dit komt omdat de mens is geprogrammeerd om in de natuur te kunnen overleven. Zodra angst onderdeel van het dagelijkse ritueel gaat uitmaken heet dit ongezonde angst. Door ongezonde angst kan een angststoornis ontstaan.

Fobie: Een fobie is een specifieke angst voor bepaalde dingen, dieren of situaties. Wanneer de angst onderdeel gaat uitmaken van het dagelijks leven kan de persoon een angststoornis ontwikkelen. Meestal is een angststoornis door een fobie niet de oorzaak van de fobie zelf, maar zijn lichamelijke angstklachten die door de fobie ontstaan de oorzaak van de angststoornis. Denk aan mensen die in paniek raken door bijvoorbeeld hyperventilatie, hartkloppingen etc.

Meer verschillen:
Verschil angst en vrees: Angst is een emotie als reactie op gevaarlijke situaties. Bij vrees is het nog niet zo ver gekomen, u bent bang voor een situatie die nog gaat/kan komen (bijvoorbeeld: examenvrees). Vrees speelt zich meestal voor angst af, ook bestaat er vrees en zal de situatie waar men bang voor is toch nooit komen.

Verschil angst en depressie: De lichamelijke klachten bij angst zijn: agitatie, spierspanning en angstsymptomen waaronder hartklachten, hyperventilatie/ademhalingsproblemen, misselijkheid, dissociatie (gevoel dat de geest het lichaam verlaat) en diarree. Een depressie wordt gekenmerkt door gevoelens van leegte, ellende, intense verdriet en verlies van hoop. Er is een groot gebrek aan fysieke energie waardoor bewegingen vertragen, hieraan kan je zien of iemand mogelijk een depressie heeft. Ook zijn de gevoelens van interesse en ambities weg/laag tijdens een depressie.

Verschil angst en stress: Angst is een fysiologische toestand die gekenmerkt is door lichamelijke, cognitieve, emotionele en gedragscomponenten. Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van mensen, dieren of planten optreedt als reactie op situaties. Stress kan angst oproepen.

Paniek: Paniek is een plotselinge heftige shock of angst. Het kan een individu treffen, maar ook een groot aantal mensen tegelijk. Bij een individu kan paniek bijvoorbeeld door een angststoornis komen. Bij een grote massa kan het bijvoorbeeld voorkomen na een ramp, zoals een aardbeving, maar ook tijdens oorlog, of tijdens een economische crisis wanneer banken failliet worden verklaart.

Paniekaanval: Een paniekaanval is een uiting van extreme angst die gekenmerkt is door lichamelijke klachten zoals: beven, sterk zweten, pijn in de borst, hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid, benauwdheid, hyperventilatie, en een tintelend gevoel meestal in de handen of benen. Meestal begint een paniekaanval plots en blijft de aanval niet erg lang aanhouden, de aanval kan van enkele minuten tot een half uur duren.

Spanning: Spanning komt veel voor bij situaties waar men zenuwachtig voor iets is. Spanning komt veel voor bij schoolexamens, en ook bij de praktijk en theorie toets voor het autorijbewijs B. Spanning kan ook een psychische reactie op lastige situaties zijn, zoals wanneer een persoon bang is dat hij/zij ziek is.

Hopelijk is dit het antwoord dat je zocht.
Met vriendelijke groet,
Mart

Mart
 
Berichten: 392
Geregistreerd: wo 09 dec 2009 22:03

Re: Wat is het verschil tussen angst en een fobie?

Nieuw berichtdoor Victoria » za 26 okt 2013 14:51

Dit was het antwoord waar ik naar op zoek was. Bedankt!

Victoria
 
Berichten: 7
Geregistreerd: do 24 okt 2013 23:24


Keer terug naar Angsten en fobieën

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast