Wormpjes in ontlasting staan formeel bekend als Enterobius vermicularis en Oxyuren (beide de geslachtsnaam van de aarsmade) en is een veel voorkomende intestinale parasiet. Enterobiasis of oaxyuriasis heeft betrekking op de medische conditie van besmetting van wormen. Zij zijn parasieten die het lichaam gebruiken om te overleven en te reproduceren. De microscopische eieren zullen in het menselijk lichaam uitkomen en de wompjes groeien tot volwassen wormen van 5-10 mm lang). De wormen rijpen in de darm en bewegen zich dan door de ontlasting om eieren te leggen in het anale gebied. Volwassen wormen zijn wit zijn en zien eruit als kleine stukjes draad, ze leven voor maximaal zes weken. Oxyuren veroorzaken niet altijd symptomen. Sommige patiënten kunnen jeuk ervaren rond hun anus en vrouwtjes kunnen jeuk ervaren in het vaginale gebied. De jeuk heeft de neiging om 's nachts erger of meer merkbaar 's te worden, en kan soms leiden tot wakker worden van de geïnfecteerde persoon.
Een worm is lid van het geslacht Enterobius of verwante geslachten van nematoden in de familie Oxyuridae, en komt overvloedig voor bij een grote verscheidenheid van gewervelde dieren, waaronder soorten als toxocara cati (wormen bij katten), Toxocara canis (wormen bij honden), Oxyuris equi (wormen bij paarden), Enterobius vermicularis (menselijke wormen), Syphacia en Aspiculuris soorten (wormen bij muizen), Passalurus ambiguus (wormen bij konijn), en Syphacia Muris (wormen bij ratten).
Wat zijn de oorzaken van wormen infectie?
De belangrijkste reden voor wormen infectie is een slechte hygiëne. Eieren worden vaak door een geïnfecteerd persoon ingeslikt (herinfectie) of op een ander oppervlak overgebracht. Als iemand anders het besmette oppervlak aanraakt, en dan zijn of haar mond raakt, kan hij of zij eieren hebben ingenomen en worden besmet.
Heb je last van een zwakke maag? Sla deze alinea dan over en ga direct door naar de symptomen en tekenen van wormen bij de mens! Ik wil je het eigenlijk besparen, maar de jeuk kan worden veroorzaakt doordat de worm letterlijk de uitgang van je darmen verlaat. Jep, je leest het goed, wormen kruipen uit je anus. De reden waarom ze dit doen is de volgende: het vrouwtje legt eitjes rond de anus en zelfs de vagina (van vrouwen). Eén wormpje kan duizenden microscopisch kleine eitjes te leggen. De eieren kunnen op verschillende manieren worden overgedragen – van de anus van de besmette persoon - naar een ander persoon. Besmetting vind plaats via:
◾De handen (bij krabben om de jeuk tegen te gaan, en vervolgens de handen wassen niet wassen)
◾Lakens
◾Handdoeken
◾Ondergoed en kleding
◾Tapijten
De vrouwelijke worm stoot een jeukend slijm af bij het leggen van haar eieren, wat leidt tot een drang om te krabben op het getroffen gebied. Als het gebied wordt gekrabd worden de eieren overgedragen via de handen van de patiënt. Uit handen kunnen de eieren worden overgebracht naar iets dat wordt aangeraakt, zoals:
◾Gebruiksvoorwerpen van de badkamer (tandenborstel, kammen, enz.)
◾Direct de handen van andere mensen (als de handen van een besmet persoon de handen van een ander aanraken)
◾Meubilair
◾Keuken en badkamer werkbladen
◾Keukengerei
◾Speelgoed
Hoe je onbewust eitjes van wormpjes slikt, of zelfs inademt!
de eieren kunnen overleven voor maximaal drie weken op oppervlakken. Als ze worden aangeraakt dan worden ze overgebracht op de handen. Als de handen dan de mond van de persoon aanraken, is er een ernstig risico van inname (eitjes inslikken) en een grote kans om geïnfecteerd te raken. Het inademen van de eieren is ook mogelijk - de microscopische eieren kunnen vanuit de lucht vallen en worden ingeademd en ingeslikt. Dit kan gebeuren als je met een handdoek of laken schudt. Nadat de eitjes zijn ingeslikt of ingeademd, komen ze twee weken nadat ze worden ingeslikt uit in de darmen. Twee weken later is de worm in staat om zich te reproduceren, en dat is het moment dat je er echt last van kan beginnen te krijgen.
Slechte hygiëne:
kleine kinderen hebben meer kans om besmet te raken, omdat ze de neiging hebben om minder grondig hun handen te wassen, in vergelijking met andere mensen. Kinderen kunnen ook een langdurige infectie krijgen omdat ze voortdurend eitjes slikken - kinderen zijn meestal in nauw contact met elkaar en delen items en gebruiken de handen tijdens het spelen, het maakt besmetting veel waarschijnlijker. Oxyuren komen vaker voor in drukke omstandigheden. Oxyuren die invloed hebben op de mens kan geen dieren of huisdieren infecteren. Echter, sommige microscopisch kleine eitjes land op vacht van een huisdier en vervolgens worden overgebracht naar de menselijke handen bij het strelen (kinderboerderij). Het is belangrijk om te onthouden dat het probleem is niet het huisdier, het is de menselijke handen wassen en hygiëne.
De meest voorkomende oorzaken van worminfectie bij mensen zijn:
◾ Spelen in de “vieze” zandbak
◾ Rauw/rood vlees
◾ Nagelbijten
◾ Besmetting door huisdier
◾ Besmetting door geïnfecteerde
Het leven van een wormpje:
De eitjes zijn in staat om buiten hun menselijke gastheer te overleven voor een paar weken. De eieren kunnen worden overgebracht door contact met besmette oppervlakken (zoals lakens, speelgoed, kranen) en vervolgens ingeslikt, tijdens het nagelbijten, neuspeuteren, of als de handen niet goed voor het eten worden gewassen. De eitjes kunnen ook in de lucht zweven na het opmaken van het bed of het wapperen van een handdoek, de lucht kan worden ingeademd en infectie volgt.
Van eitje tot worm cyclus:
Larven komen uit de eitjes van de volwassen vrouwtjeswormen, deze komen in de maag of de darm terecht en boren zich van daar uit eerst door de maag- of darmwand zodat ze in het bloed terecht komen. Ze migreren als larven naar de longen en worden vervolgens opgehoest en weer ingeslikt. Vanaf dit stadium ontwikkelt de larve zich tot volwassen rondworm en kan deze na bevruchting eitjes gaan leggen. Hiermee is de cyclus rond. Ze migreren naar de onderkant van de besmette persoon (meestal 's nachts) om hun eitjes te leggen. Zodra geïnfecteerde mensen aan hun kont krabben, dan kunnen de eitjes onder hun vingernagels komen. De eieren kunnen vervolgens worden overgebracht naar objecten of andere mensen besmetten en worden ingeslikt, de cyclus start opnieuw.
Kinderen hebben meer kans om besmet te raken, omdat ze soms vergeten om hun handen te wassen na het spelen, naar het toilet gaan of vóór het eten van voedsel, en stoppen vaak hun handen in hun mond. Bijna elk kind wordt ten minste eenmaal besmet met maden voor dat ze de middelbare school bereiken.
Hoe zien de wormen eruit?
Oxyuren zijn als stukjes wit katoen en meten 5-10mm lang. Ze kunnen worden gevonden op de buitenkant van de stoelgang of rond de ingang van de bodem (anus). Ze zijn echter moeilijk te zien en het wordt niet noodzakelijk geacht om de maden daadwerkelijk te observeren voordat de behandeling gestart hoeft te worden als je denkt dat jij of je kind wormen (zie symptomen van Spoelwormen hieronder) kan hebben.
Ben je hier omdat jij of iemand dicht bij je is geïnfecteerd met een worminfectie? Dan is er een grote kans dat het gaat om deze:

Als het om deze worm gaat, maak je geen zorgen, er zijn eenvoudige stappen om van deze wormpjes af te komen

Symptomen en tekenen van worminfecties
Een symptoom is wat de patiënt voelt, terwijl een teken is wat de patiënt toont. Bijvoorbeeld is pijn een symptoom terwijl huiduitslag een teken is. Als de patiënt slechts een klein aantal volwassen wormen in zich heeft en de infectie mild is dan kunnen er wellicht geen symptomen zijn. Symptomen hebben de neiging om alleen aanwezig te zijn bij zware of matige infecties. Een paar weken na de inname van eitjes van wormen zijn ze al tot volwassenen gegroeid De volwassen vrouwtjes banen hun weg vanuit de darm naar het anale gebied, waar de eieren worden gelegd, meestal 's nachts. Tijdens de rijping en de reproductie stadia kan de patiënt zichtbare wormpjes in de ontlasting zien (meestal zijn er meerdere wormpjes te zien) en het aantal wormpjes kan variëren van enkelen tot een witte krioelende massa. Tijdens deze stadia kunnen onder meer de volgende klachten voorkomen:
◾Een jeukende huid rond de kont, vooral 's nachts - dit wordt veroorzaakt door een reactie van het slijm op de huid die de wormen aan hun eitjes hechten
◾De jeuk kan zeer ernstig zijn
◾Slaapproblemen/verstoorde slaap
◾Vermoeidheid door verstoorde slaap
◾Een beschadigde, geïnfecteerde huid door hardnekkig krabben
◾Tijdens eten het gevoel snel vol te zitten
◾Verlies van eetlust
◾Gewichtsverlies
◾Prikkelbaarheid
◾Lichte misselijkheid
◾Vage intermitterende buikpijn
◾Angst voor de wormpjes na confrontatie, met name bij degenen wie het nog nooit hebben meegemaakt
◾Bij vrouwen: jeuk van het vaginale gebied
◾Bij kinderen: soms tandenknarsen of bedplassen
Als iemand blijkt een infectie te hebben, moeten alle andere leden van het gezin behandeld worden, ook als ze geen symptomen vertonen.
Soms kunnen de wormpjes worden gezien in het anale gebied, ondergoed of het toilet (in ontlasting). De wormpjes zien er als kleine stukjes wit katoenen draad uit. Door hun grootte en kleur (wit), zijn de maden moeilijk te zien. De mannelijke wormpjes worden zelden gezien, omdat deze in de darm blijft. Het is het beste om 's nachts te zoeken naar Oxyuren, wanneer het vrouwtje naar buiten komt om haar eieren te leggen.
De eitjes van de wormpjes zijn niet zichtbaar voor het blote oog. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of een baby hebt van minder dan drie maanden oud, en je vermoedt dat je Oxyuren hebt, moet je je arts meteen bellen.
Soms zijn er helemaal geen symptomen, maar als je je zorgen maakt dat jij of een ander Oxyuren heeft, dan kun je ze bekijken na het bezoeken van het toilet, of 's nachts controleren op tekenen. Sommige artsen kunnen een stukje plakband rond de anale streek binden die vervolgens wordt verwijderd voor onderzoek door een laboratorium. Het wordt echter niet noodzakelijk geacht om de maden of eieren te observeren voordat de behandeling start, maar je mag ze niet vaker dan om de zes maanden behandelen.
Symptomen van andere soorten worminfecties:
Symptomen van een rondworm of lintworm infectie zijn meestal vrij vaag. Een zere buik en verlies van eetlust leidend tot gewichtsverlies kan worden gemeld. Rondwormen hebben de neiging om rond het lichaam naar de longen, lever en ogen te migreren, en terwijl de meeste milde infecties geen symptomen veroorzaken, kunnen sommige mensen een gezwollen lever of uitslag hebben, of klagen over long- of oogproblemen.
Overdracht van andere soorten wormen:
Mensen krijgen spoelworm en haakworminfecties door direct contact met besmette feces (poep) van hun huisdier. Lintwormen worden overgedragen door vlooien en ook door onvoldoende verhit vlees van besmette dieren. Huisdieren moeten maandelijks worden ontwormd en ontvlooit en hondenpoep moet onmiddellijk worden verpakt en afgevoerd. Eitjes en larven van de spoelworm en haakwormen zijn zeer sterk en kunnen voor een lange tijd overleven in gebieden zoals parken, speeltuinen, achtertuinen en zelfs in woningen.
Bezoek je apotheker of huisarts als je een verzwakt immuunsysteem hebt. Dit geldt ook als je een ernstige medische aandoening hebt, of als de persoon met de wormpjes een kind van jonger dan twee is, dan moet je altijd praten met je huisarts en apotheker. Zoek ook hulp als:
◾je onlangs bent teruggekeerd van vakantie in het buitenland, met name in Afrika of Azië
◾er bloed in de faeces zit (ofwel in ontlasting)
◾je ook last van diarree hebt
◾je veel gewicht zeer snel bent verloren
◾de huid rond je anale gebied is ontstoken door krabben
◾behandeling niet werkt of de wormen blijven terugkomen
◾je zwanger bent of borstvoeding geeft, sommige geneesmiddelen dan niet geschikt
◾je allergisch voor medicijnen bent
Wat zijn de mogelijke complicaties van een wormeninfectie?
Complicaties als gevolg van een wormeninfectie zijn er zelden; wanneer ze dat doen, kunnen zij onder meer zijn:
◾Urineweginfectie - dit komt vaker voor bij vrouwen met een zware wormen besmetting. De worm in het lichaam kan ook migreren naar de blaas, waardoor cystitis kan ontstaan.
◾Buikholte infectie - bij vrouwen kan de worm van het anale gebied naar de vagina, de baarmoeder, eileiders en de bekken organen migreren, waardoor vaginitis of endometritis kan ontstaan.
◾Gewichtsverlies - als de infectie ernstig is door heel veel witte wormpjes in de ontlasting, dan kan de parasiet essentiële voedingsstoffen opeten, wat resulteert in gewichtsverlies.
◾Huidinfectie - de jeuk kan leiden tot intens krabben die de huid kan scheuren, waardoor het risico van infectie wordt verhoogd.
Behandeling van wormeninfectie
Wormeninfectie kan gemakkelijk worden behandeld. Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling zich ook richt op het voorkomen van herbesmetting. Alle leden van de familie moeten worden behandeld. De behandeling kan bestaan uit een zes weken durende strenge hygiëne-methode, of medicatie, gevolgd door strenge hygiëne voor twee weken. Sommige medicijnen zijn beschikbaar OVT (over de toonbank te krijgen, geen recept nodig) bij je plaatselijke apotheek. Het is belangrijk om de instructies van de fabrikant te volgen. Lees de bijsluiter goed door. Tijdens zwangerschap, borstvoeding geven, of het hebben van een baby van minder dan drie maanden oud dan moet je worden behandeld door je arts.
Hygiënemethode:
Strenge hygiënische maatregelen kunnen het risico op wormen in het lichaam aanzienlijk verminderen, alsook het risico op herinfectie. De worm heeft een levensduur van ongeveer zes weken; vandaar dat de hygiënische methode zo lang moet duren. Iedereen in het huishouden heeft zich aan de strenge hygiëne te houden.
Wormen thuis behandelen en voorkomen:
◾Was al het beddengoed, pyjamas en knuffels. Wassen op normale temperatuur (30-40° graden) is prima, maar het moet goed worden afgespoeld.
◾Stofzuig het huis grondig, vooral de slaapkamers. Stofzuigen regelmatig en grondig gedurende de periode van zes weken.
◾Maak oppervlakken in de keuken en badkamer schoon met een doekje, was het doekje meerdere malen in heet water nadat je klaar bent. Doe dit regelmatig gedurende de periode van zes weken.
◾Vermijd het schudden van dingen die eitjes op hen kunnen hebben, zoals kleding, pyjama's, dekbed, dekbedovertrek, of handdoeken.
◾Eet niet in de slaapkamer. Er is een risico op inslikken van eitjes die uit de dekens zijn geschud.
◾Zorg ervoor dat je vingernagels zijn kortgeknipt.
◾Stop nagelbijten en vinger zuigen. Dit kan niet gemakkelijk zijn als er kleine kinderen in het huis zijn.
◾Was grondig en vaak je handen, en schrob onder je nagels. Voor het eten, na het plassen op het toilet, en na het verschonen van luiers, zorg ervoor dat je je handen goed wast.
◾Draag 's nachts een nauwsluitend ondergoed. Trek elke ochtend schoon ondergoed aan.
◾Sommige mensen zeggen dat katoenen handschoenen krabben tijdens de slaap kan helpen voorkomen.
◾Spring regelmatig in een bad of onder de douche, reinig je lichaam grondig, met bijzondere aandacht voor je anale en vaginale (vrouwen) gebieden.
◾Gebruik geen handdoeken of washandjes vóór of tijdens het douchen.
◾Tandenborstels moeten in een gesloten kast worden bewaard en goed worden gespoeld voor gebruik.
Wanneer de besmetting weg is gegaan, zal goed de handen wassen en hygiëne helpen bij het voorkomen van herinfectie. Goede hygiëne kan een andere uitbraak voorkomen, zelfs als kinderen een andere wormeninfectie van vrienden op school met zich mee naar huis brengen. Wormen medicatie kan als geneesmiddel tegen wormen worden gebruikt, en moet worden gegeven aan iedereen in het huishouden indien mogelijk. Er is een risico op overdracht tussen familieleden (mensen in hetzelfde huishouden) en de kans op besmetting is 75% hoog; als er iemand is gediagnosticeerd, zelfs als er geen symptomen aanwezig zijn.
Medicatie tegen worminfecties:
◾Mebendazol - dit medicijn blokkeert het vermogen van de worm om glucose te absorberen, het geneesmiddel dood de worm effectief binnen een paar dagen. Het kan worden genomen in kauwtabletten of als een vloeistof. Een enkele dosis van 100 mg is meestal voldoende. Voor herinfectie, kan een herhaalde dosis worden voorgeschreven. Mebendazol is geschikt voor patiënten ouder dan twee jaar. Bijwerkingen zijn diarree en abdominale pijn, vooral wanneer de patiënt aan een ernstige infectie lijdt.
◾Piperazine - deze medicatie verlamt de worm, zodat het snel uit de darm wordt verdreven. Soms wordt de patiënt ook senna gegeven (een licht laxeermiddel). De twee medicijnen komen meestal in een zakje met poeder; het poeder wordt gedronken met water. Dit medicijn is ook geschikt voor patiënten van 3 maanden tot twee jaar; in dat geval zullen zij twee doses van 2,5 ml of 5 ml per twee weken nodig hebben. Patiënten met nierproblemen of epilepsie moeten dit medicijn niet slikken. Van zowel mebendazol en piperazine wordt gezegd dat ze 90% tot 100% van de wormen effectief doden. Echter, ze doden niet de eieren. Hygiënische maatregelen moeten worden gevolgd gedurende ten minste twee weken na de behandeling. Als de infectie na een medische behandeling niet weg gaat, contacteer je arts, die waarschijnlijk een tweede loop van de medicatie zal aanbevelen.
Bij zwangere vrouwen of moeders die borstvoeding geven wordt de hygiënische methode aanbevolen, in plaats van medicatie. Noch mebendazol noch piperazine moeten worden genomen tijdens de eerste 13 weken van de zwangerschap. Tijdens de 2e en 3e trimester van de zwangerschap en tijdens de borstvoeding, kan medicatie worden gebruikt indien nodig. Dit besluit moet worden uitgevoerd door een gekwalificeerde zorgverlener. Kleine baby's jonger dan drie maanden mogen absoluut geen medicijnen innemen; bij hen wordt ook de hygiëne methode gebruikt. Elke keer dat de baby wordt verschoont moeten zijn of haar billen grondig en voorzichtig worden gewassen.
Tips om het hele gezin te behandelen:
Hier wat tips om het hele gezin te behandelen, zelfs als sommige familieleden geen symptomen hebben:
◾tijdens de behandeling van wormen in de avond een douche nemen voor de nacht, en de volgende ochtend weer om eitjes te verwijderen
◾het ondergoed pas uittrekken in de douche, zodat eitjes worden weggespoeld
◾beddengoed en handdoeken wassen in heet water, afzonderlijk van ander wasgoed (beddengoed dagelijks wassen tot de wormen zijn uitgeroeid)
◾tapijt en meubels dagelijks stofzuigen om eitjes te verwijderen.
◾doe er alles aan om herinfectie van wormen te voorkomen:
Zorg dat je herinfectie voorkomt door:
◾grondig en lang genoeg de handen te wassen, voor het eten van voedsel en na gebruik van het toilet. Schrob onder vingernagels en zorg dat ze kort zijn, zodat eitjes er niet onder kunnen komen
◾persoonlijke handdoeken die op school of op het werk worden gebruikt dagelijks te wassen om te helpen mogelijke eitjes weg te wassen
◾tijdens momenten van infectie dagelijks een ochtend bad of douche te nemen
◾dagelijks de wc-bril te desinfecteren in de week na de behandeling voor wormen
◾kinderen aan te moedigen om niet te krabben, zuigen op hun duim, of bijten op hun nagels
◾honden en katten maandelijks te ontwormen en ontvlooien, honden en katten van elke leeftijd kunnen rondwormen en haakwormen krijgen, maar ze zijn het meest kwetsbaar als ze nog erg jong zijn. De meeste huisdieren vertonen geen tekenen van infectie, hoewel zware besmettingen fataal kan zijn. Pups worden vaak geboren met een groot aantal wormen die via hun moeder wordt doorgegeven aan hen voor of kort na de geboorte
◾kinderen te leren om altijd hun handen te wassen na het in contact komen met dieren
◾speelplaatsen, grasvelden en tuinen vrij van dierlijk afval te houden
◾zandbakken te bedekken wanneer ze niet worden gebruik. Katten van de buren houden ervan om de zandbak als kattenbak te gebruiken, en omdat katten vaak last van wormen hebben, verhoogd dit het risico van je kind om zelf wormen te kunnen krijgen.
behandelingen zijn beschikbaar als suspensies (vloeistoffen), in vorm van chocolade of kauwtabletten. Er zijn twee hoofdtypen anti-worm medicijnen (mebendazol en pyrantel). Bespreek altijd behandelingsmogelijkheden met een apotheker om het beste resultaat te garanderen.
Producten die worden gebruikt om maden te behandelen (anthelmintica)
Je hebt last van wormen, of je huisdier heeft er last van, en je wil er een kuur voor halen, maar waar kun je een wormenkuur kopen? En wat is er allemaal te koop? Hieronder een overzichtje:
Wormenkuren tegen wormeninfecties bij mensen zijn te koop bij de volgende winkels, drogisten of op andere locaties:
◾Kruidvat
◾Trekpleister
◾DA
◾Over de toonbank (geen recept nodig) bij de apotheek
◾Kuur via doktersrecept op te halen bij de apotheek
Wormenkuren tegen wormeninfecties bij huisdieren (voornamelijk katten en honden) zijn te koop bij de dierenarts.
Mebendazol
Mebendazol wordt genomen als een enkele dosis bij alle patiënten van twee jaar en ouder.
Mebendazol wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap, of voor kinderen jonger dan twee jaar.
Pyrantel
Pyrantel wordt als ontwormingsmiddel voor paarden gebruikt, maar kan ook worden aanbevolen voor kinderen vanaf de leeftijd van één jaar. Dosering van pyrantel is afhankelijk van het lichaamsgewicht, check dat bij je apotheker. Gebruik pyrantel nooit tijdens de zwangerschap.
deze antiwormmiddelen voor mensen zullen naast spoelwormen ook rondwormen, haakwormen en overige vervelende wormen doden, check het pakje van het antiwormmiddel en kijk welke wormen erdoor worden gedood.