Het leven is net een achtbaan, zeggen we wel eens. Maar is dat wel zo? Vaak hebben we het over de dagelijkse ellende waar we bang voor zijn. Maar dit keer gaan we het letterlijk over achtbanen hebben! Voor de één is het beter dan seks, voor de ander is het zijn of haar ergste nachtmerrie: in een achtbaan stappen, doodeng. Het is met name de doodsangst van het niet meer uit te zullen stappen wegens overlijden, maar hoogtevrees en geen controle over de situatie hebben (omdat je vastzit in beugels) spelen vaak ook een grote rol bij achtbaanvrees. Zoals je dus ziet, zijn achtbanen voor de een de kick van zijn leven, en voor de ander de engste thrill die ze ooit zullen ervaren.
Raak je in paniek bij alleen de gedachten al over een ritje in een super steile achtbaan ? Schaam je niet! Echt heel veel mensen zijn bang voor achtbanen. Wie de film Final Destination 3 (2006) gezien heeft zal in het vervolg twee keer nadenken alvorens in een karretje van het treintje te stappen. Deze film is (zoals Hollywood bekend staat) is totaal niet realistisch en gericht op het inboezemen van angst en dit keer voor achtbanen. In de film is te zien hoe een treintje vol met mensen van de baan af vliegt, net zoals je bij Rollercoaster Tycoon kan doen. Er valt een camera op de baan en dit veroorzaakt een enorme kettingreactie waardoor de halve baan afbreekt, met als gevolg dat het treintje van de baan af vliegt en ieder karretje los van elkaar een willekeurige kant op vliegt. Het is vet gemaakt, maar totaal niet realistisch. Laten we het al helemaal niet over de film Rollercoaster uit 1977 hebben.
Angst voor achtbanen gaat nauw samen met angst voor hoogtes (oftewel hoogtevrees / acrofobie), het zijn dan ook hoge attracties met steile afdalingen, loopings, kurkentrekkers en hoge snelheden. Echter, wat men zich vaak niet beseft is dat er een veel grotere kans is dat ze op weg naar het attractiepark zullen verongelukken in het verkeer, dan gewond te raken in een ongeval met een attractie in een attractiepark.
Ik weet dat er op dit moment bij vele mensen door het hoofd gaat: maar hoezo zeg je veilig? Hoe zit het dan met het ongeluk van The Smiler in Alton Towers op 2 Juni 2015? Voordat we verder gaan, ga ik eerst dit ongeluk ophelderen. Dit nieuws was tragisch ongeluk waarbij een volle trein met meerdere mensen zwaargewond zijn geraakt wanneer deze tegen een terugrollende lege test-trein aanbotste met hoge snelheid. Een van de meisjes die front seat in de achtbaan zat heeft een been moeten amputeren. De achtbaan is op het moment van schrijven nog dicht en dit kan nog lang duren, eerst moet alles worden onderzocht zodat er duidelijk wordt wat er precies fout is gegaan. Ik zeg niet dat achtbanen risicoloos zijn – net als vliegen, autorijden, wandelen, fietsen, sporten, eten, drinken en vrijwel alles in het leven. Wel ben je in een bekend attractiepark een stuk veiliger dan in een vliegtuig, trein, bus, auto, motor of op de voet. Je zal veel sneller op straat gewond raken dan in een attractiepark. Het ongeluk met The Smiler (vertaald naar de lacher) was vreselijk, en laten we hopen dat zoiets nooit meer gebeurd, maar dat soort ongelukken gebeuren bijna nooit en al helemaal niet in de bekende attractieparken van Nederland. Het toeval dat er in Alton Towers op 2 juli 2015 weer een achtbaan is gebotst waardoor 4 gewonden zijn gevallen was wel heel erg frappant. Maar voor mij zijn er nog steeds redenen genoeg waarom pretparken veiliger dan in het verkeer zijn.
Echte thrillseekers houden ervan om angst in de ogen aan te kijken. Mensen met achtbaanfobie zullen hier gek van op kijken, terwijl de adrenalinejunkies dat juist kunnen doen naar mensen die een achtbanenfobie hebben. Sommige mensen met hoogtevrees vinden achtbanen leuk omdat er adrenaline door vrijkomt, door zichzelf met hun diepste angst te confronteren.
Vergeet niet dat achtbanen zeer stevig worden gebouwd en dat ze regelmatig goedgekeurd moeten worden door inspecteurs. Mocht het toch voorkomen dat er een technische storing voordoet, blijf gewoon rustig zitten en wacht tot de operator de trein verder stuurt of je komt halen. Ze zijn hiervoor speciaal getraind. De achtbaan zal echt niet ineens uit elkaar vallen, het treintje is slechts tot stilstand gekomen. Kalmeer eventueel andere mensen hiermee als er mensen in paniek raken. Paniek is op zo'n moment totaal niet nodig. Een ander verhaal wordt het als er gebeurd wat er bij The Smiler in Alton Towers gebeurde.
1. De lifthill bevat een anti rollback (terugrolbeveiliging) die voorkomt dat de trein terug kan rollen
2. Er zitten computergestuurde beveiligingen in die de treinen stil kan zetten bij punten met een rem, mocht deze falen is er altijd nog een operator aanwezig die het probleem op tijd kan signaleren en de trein kan stoppen
3. Achtbanen dienen voordat ze open gaan dagelijks te worden gecontroleerd – de wielen onder de treinen, de beugels, track, en lifthill
4. Achtbanen worden vast gezet door middel van grote bouten (gigantische schroeven) en massa's wegende betonblokken diep in de grond
5. Achtbanen dienen dagelijks te worden gecontroleerd op gebreken en moeten regelmatig worden goedgekeurd door –TÜV – inspecties.
Om angst voor achtbanen voorgoed te overwinnen is het de bedoeling om in achtbanen te gaan zitten. Je kan beginnen door in een niet-vertrekkende achtbaantrein te gaan zitten of in de pre-seats als deze aanwezig zijn, maar je kan ook beginnen met een kinderachtbaan die niet zo hoog is en niet zo snel gaat. Hieronder volgt een behandelingsmethode die je zou kunnen volgen, afhankelijk van het geld dat je wilt uitbesteden aan het overwinnen van deze angst.
1. Begin op de kermis met een Wild Mouse of kleine achtbaan voor kinderen. Dit is een goedkoop begin omdat je geen entree voor een pretpark hoeft te betalen.
2. Ga naar een pretpark in de buurt die kleine en grote achtbanen heeft (Efteling, Walibi, Toverland)
3. Ga eerst in de minder enge achtbanen, en vervolg deze met de engere rides. Op dit punt is het belangrijk om niet te aarzelen en gewoon de achtbaan in te stappen ondanks je fobie.
4. Vergeet niet, zodra je je angst in je ogen hebt aangekeken en er niets meer achter die angst zit, is je angst overwonnen!
Andere tips om hoogtevrees te overwinnen:
– Ga in een reuzenrad
– Beklim een survivalbaan
– Wandel over een hoge brug
- Ga in een flat met 6 verdiepingen naar de hoogste verdieping en kijk naar het prachtige uitzicht (hoewel genieten moeilijk kan zijn op het eerste gezicht, na een paar minuten zal je merken dat je angst al verminderd)
- Als je in de buurt van Rotterdam woont, ga in de Euromast
Waarom werken deze methodes van overwinnen zo goed?
Omdat je lichaam went aan de hoogte, dat je veilig bent en er niks gebeurd. Net als bij vliegangst is het ervaren van de situatie de beste methode om deze voor eens en altijd de das om te doen.
Sta je als eerst volgende in de rij voor de poortjes? Wees niet bang en stap gewoon in, haak op dit punt niet meer af, want afhaken zorgt alleen maar voor opluchting wat de angst in het vervolg zal versterken wanneer je het nogmaals probeert. Mocht je uiteindelijk echt niet durven, geen paniek, achtbanen zijn ervoor bedoeld om plezier te hebben, en als je dat niet ervaart dan is er geen reden om toch in te stappen als je je angst niet per se wilt overwinnen. Voel je niet opgestookt door je vrienden omdat jij niet durft en zij wel. Net als bij alle keuzes in het leven heb je de kracht om “nee” te zeggen, je hoeft je net als miljoenen anderen nergens voor te schamen.
Goede achtbanen in drie attractieparken om fobieën in te overwinnen:
Baron 1898 – Efteling (Dive coaster met 2 inversies) – voor echte durfals met lef, Baron 1898 is DE achtbaan van Nederland en omgeving! Heb jij het lef om Gustave Hoogmoed te helpen rijk te worden?
Joris en de Draak – Efteling (Houten achtbaan)
Vliegende Hollander – Efteling (Waterattractie en achtbaan)
Vogelrok – Efteling (Stalen indoor coaster met 0 inversies)
Python – Efteling (Stalen achtbaan met 4 inversies)
De Bob – Efteling (Bobsleebaan)
Troy – Toverland (Houten achtbaan)
Dwervelwind – Toverland (Draaiende achtbaan)
Boosterbike – Toverland (Lancerende achtbaan zittend op een motor)
Lost Gravity – Walibi Holland (Wingcoaster met 2 inversies)
Goliath – Walibi Holland (Hypercoaster met 0 inversies)
Xpress: Platform 13 – Walibi Holland (Lancerende achtbaan met 3 inversies)
Condor – Walibi (Omgedraaide/hangende achtbaan met 5 inversies)
Robin Hood – Walibi (Houten achtbaan)
Speed of Sound – Walibi Holland (Vooruit en achteruit gaande achtbaan met 2 x 3 = 6 inversies)
Overige attracties op de kermis om hoogtevrees mee te overwinnen:
Turbine – J.J. de voer (70 meter hoge over de kop gaande schommel-achtige kermisattractie)
Around the World – J. van der Beek (60 meter hoge zweefmolen)
Booster Maxxx – Hoefnagels Denies (55 meter hoge over de kop gaande schommel-achtige kermisattractie)
Diamond Wheel – Arend Harms (55 meter hoge grootste reuzenrad van Nederland) Je kan als alternatief ook in de Pagode in de Efteling of het reuzenrad in Walibi Holland gaan.
*Opmerking: het is belangrijk om te onthouden dat achtbanen minder misselijk makend zijn dan andere attracties zoals die op de kermis m.u.v. reuzenraden en observatietorens.
Zodra je er eenmaal in bent geweest, geloof me, je zal je zodra je uitstapt beter voelen als voorheen. Of je vond het geweldig en voor herhaling vatbaar, of je hebt zoiets van “nooit meer!” maar hoe dan ook, het feit dat je erin bent geweest toont aan dat je veel om jezelf geeft en er alles aan wilt doen om een zo gelukkig mogelijk leven te lijden. Dit zal je een goed gevoel geven.
Kijk op het moment dat je in de achtbaan zit vooral naar beneden op het moment dat je omhoog wordt getakeld! Maar kijk dan niet direct weg en sluit zeker niet je ogen. Want zodra je je diepste angst in de ogen aankijkt, en eraan went omdat je ziet dat er niks gebeurd, dan is er niets meer achter die diepste angst waar je bang voor hoeft te zijn. Achtbaanvrees en hoogtevrees overwinnen is een enge maar voldoening gevende uitdaging om je diepste angst voor eens en altijd weg te laten gaan.